Validering
Utredningen föreslår att domkapitlen kan medge undantag från den behörighetsgivande utbildningen. Skäl för sådana undantag kan vara att den sökande har lång erfarenhet från en tidigare tjänst som kyrkoherde eller har genomgått annan chefs- och ledarskapsutbildning som till omfång och innehåll anses motsvara den föreslagna 15-poängskursen.
En överväldigande majoritet av de remissinstanser som tagit upp förslaget är positiva till att utbildningen skall kunna valideras med andra chefs- och ledarskapsutbildningar och andra erfarenheter samt att det skall vara möjligt för domkapitlen att bevilja dispens från den behörighetsgivande utbildningen. Stiftstyrelserna och domkapitlen i Västerås och Luleå stift påtalar dock i sina yttranden vikten av att valideringen sker enligt ett system som förstås av alla. Luleå stift anser dessutom att valideringen måste ske på nationell nivå. Den uppfattningen delar de med Stiftsstyrelsen i Karlstads stift, som anser att det annars finns risk för att en präst kan bli behörighetsförklarad av ett domkapitel men inte av ett annat. Västerås och Luleå stift anser vidare att enbart tid som kyrkoherde inte generellt kan innebära att det finns skäl för dispens.
Kyrkostyrelsens överväganden
En kurs, som omfattar 15 högskolepoäng med det innehåll som anges i Kyrkostyrelsens utbildningsplan, torde vara relativt lätt att ekvivalera med andra utbildningar som en sökande kan komma att åberopa. Trots detta finns en risk att domkapitlen gör olika bedömningar vid granskningen av sökande med annan utbildning än den föreslagna.
För att ge stöd åt gemensamma tolkningar behöver överläggningar mellan stift/ domkapitel och nationell nivå fortsätta och utvecklas. Sådana överläggningar finns redan, men kan behöva struktureras så att frågor om innehåll, utformning, utvärdering och förläggning av kurserna liksom frågor om antagning, dimensionering, och validering behandlas.
  
|